fbpx
Magyarország ékköve

Eger

Eger, Magyarország ékköve és történelmi város, amely minden látogató számára lenyűgöző élményeket kínál. A város egyedülálló keveréke a történelem, a kultúra és a borok gazdagságának. 
A városközpontban található barokk bazilika és a gyönyörű Dobó tér számtalan történelmi emléket őriznek, miközben a szűk utcácskák és az épületek hangulatos atmoszférát árasztanak. A minareten járva a városi panoráma és a környező borvidékek lenyűgöző kilátásban részesülhetünk.

Egri vár

Az egri vár a 16. századi török ostrom elleni hősi védekezéséről vált híressé, ma is büszkén emelkedik a város felett. A Szent István király által alapított egri püspökség székhelye 500 éven keresztül a várdombon volt. A tatárjárás után a püspökség védelmére várat emeltek. A huszita harcok alatt nagyméretű külsővárral bővült. 
A várat a hozzá fűződő 1552-es ostrom, illetve annak regénybe foglalt körülményei tették híressé. A győztes csata után – újabb támadástól tartva – még jobban megerősítették a várat, de Mohamed szultán csapatai 1596-ban el tudták foglalni a várat, ami majd 100 esztendő múlva szabadult csak fel a török uralom alól.
Később már csak a kuruc szabadságharc idején nyert jelentősebb szerepet, addigra azonban már csak a belső vár állt. Ezután a vár pusztulásnak indult. Köveit széthordták a környékbeli építkezésekre.

Egri bazilika

Az egri bazilika belső részének díszítése jóval több időt vett igénybe, mint magának az épületnek a felépítése. A szentély északi oldalán találjuk a Könnyező Mária Kápolnát, mely a templom legékesebb része, déli mellékhajóban pedig Szent Mihálynak emeltek oltárt. A legszebb látomás a Bazilika egyik mellékoltárán látható, amelyen Szent István Magyarországot Mária óvó, oltalmazó köpenye alá ajánlja.
A nagykupola freskója Takács István mezőkövesdi művész munkája, és az Apokalipszist ábrázolja. Mivel az utolsó ecsetvonások 1950-es években készültek el, a freskón egy munkás-parasztábrázolás is megjelenik.

Egri minaret

Az egri az ország legjobb állapotban fennmaradt minarete, a torony 40 méter magas, az azon körbefutó terasz pedig 26 méteren húzódik. A toronyhoz eredetileg tartozott egy dzsámi is, ezt viszont 1841-ben elbontották mellőle. Az egri az egyetlen olyan minaret a világon, aminek kereszt van a tetején. A torony csúcsán ugyan máig látható a félhold, de abból most már egy kereszt magasodik ki.
A város számos múzeumot kínál, mint például a Dobó István Vármúzeum és a Természettudományi Múzeum, ahol mélyebb betekintést nyerhet a város és a környék történelmébe és természeti kincseibe.

Egri borvidék

Eger büszkélkedhet Magyarország egyik legnagyobb borászati hagyományával. A szőlőültetvények a város peremén bámulatosan festői környezetet nyújtanak a borászatok számára.
A város és környéke híres történelmi borvidék. A lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, Debrői Hárslevelű, Egri Chardonnay, Egri Cabernet franc és sauvignon, Egri Merlot, Egri Kékfrankos és Kékmedoc. Eger gazdag kulturális élettel büszkélkedik, különféle fesztiválokkal, koncertekkel és előadásokkal. A termálfürdők, mint az egri Egerszalóki Gyógy- és Strandfürdő, ideálisak a kikapcsolódásra és a feltöltődésre.

impresszum  |   adatvédelmi irányelvek

Zöld Sziget Menedék 2023.