fbpx
Kelta idók óta lakott hely

Fülek

Fülek (szlovákul: Fiľakovo) magyar többségű város Szlovákiában, a Besztercebányai kerület Losonci járásában.
A várost a Fekete-víz és a Hernád folyók ölelik körül, és a Szlovákiai Alacsony-felföld részét alkotja. Fülek történelmi múltja gazdag, és a város a kulturális és történelmi örökségével büszkélkedhet.

Füleki vár és vármúzeum

A város közepén emelkedő bazaltkúpon állnak Fülek várának romjai. A füleki vár sziklatömbje a természetes alapoktól mérve 60 méter magas. Az eredeti várat a 12. században négyszögletű torony, védőfallal ellátott palota, a délnyugati oldalon cölöpökből kialakított kerítés és árok alkotta. Az 1551-es évben a várat kibővítették, ágyúbástyákat, várfalakat és óolasz ötszögű védőbástyákat (ez a ma is látható Bebek torony) építettek. A városi erődítményből mára egyetlen bástya maradt fenn. Az alsóvárból csak a várudvar egy része maradt meg, a többi rész a város terjeszkedése miatt eltűnt. 
A vár 1682-ben az ostrom ideje alatt leégett, s azóta romokban áll.
A vár egyes részei 1993 óta látogathatóak. A helyi régészeti ásatások leletei megtekinthetők a vártoronyban kialakított múzeumban. Az első írásos emlék a füleki várról 1242. február 2-ából származik. Birtokosai között találjuk többek között Csák Mátét. 
1999-ben a város a Cseres-hegység tájvédelmi körzet közreműködésével megnyitott a várban egy tanösvényt, amely nemcsak a vár történelmét, hanem a várhegy figyelemreméltó geológiai múltját is feltárja látogatói előtt. 2007 áprilisában jött létre a Füleki Vármúzeum. A vár makettje mellett kiállításra kerültek az erődítmény feltárása során napfényre került középkori és kora újkori régészeti leletek a Szlovák Nemzeti Múzeumból, a vár eredeti kulcsai és a Fülek 39 éves török hódoltságából származó tárgyak. A torony alsó szintjén a környék legjelentősebb régészeti lelőhelyeinek bemutatóhelye került kialakításra. A több mint 3000 éves várgedei bronzkincs néhány darabját és a ragyolci bronzkori temető kerámiaanyagát is megtekinthetjük avar-szláv és honfoglalás kori övveretek mellett.

Koháry-kúria

A törökök és Thököly Imre seregei 1682-ben lerombolták a várat és a várost, a várkapitányt, II. Koháry Istvánt foglyul ejtették, aki a fogságból hazatérve a templom újjáépítéséhez kezdett, valamint a városban kastélyt építtetett, az ún. Koháry-kúriát. A barokk stílusú a 18. század első felében készült el.

impresszum  |   adatvédelmi irányelvek

Zöld Sziget Menedék 2023.