fbpx
Élő történelem, megelevenedő hagyományok

Hollókő

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján. Magyarország egyik legvarázslatosabb településén a látnivalók és programok a hagyományok, a kultúra és a természet páratlan harmóniájára épülnek. Hollókő a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark települése.

Hollókő története

Nógrád leghíresebb palóc faluját a 17-18. században alakították ki, és az évszázadok során a népi építészet és a falusi élet egyedülálló példájává vált, amelyet eredeti állapotában sikerült megőrizni. A település napjainkban sem vált csupán szabadtéri múzeummá; továbbra is egy élő és lakott falu. A hagyományokat tisztelő lakosok az épületek nagy részét ma is az eredeti rendeltetés szerint használják.
Hollókő 58 háza egyetlen út mentén sorakozik. A lakóépületek alapanyaga túlnyomórészt kő, mindegyik több szobával rendelkezik, melyekben egymás mögött helyezkedik el a hálószoba, a konyha és a kamra. A tetők oromzattal díszítettek. A házak közül több múzeumként funkciónál (babamúzeum vagy bábmúzeum, falumúzeum és postamúzeum), ezen kívül a település rendelkezik katolikus templommal, és még egy várral is: Hollókő várával, melyet a 13. században építettek.

Hollókői programok

A látogatók minden évszakban találnak itt maguknak kellemes időtöltést, de eseményekből sincs hiány. Július minden utolsó hétvégéjén tartják meg a Palóc Szőttes Fesztivált, október második vasárnapján pedig a borfelvonulást.
A számos hagyományőrző rendezvény közül a húsvétolás és a pünkösdölés a legnépszerűbb, ünnepnapokon, de akár még hétköznapokon is gyakran láthatjuk a híres palóc népviseletet is.

Hollókő látnivalói

Hollókő híres a hagyományos magyar népviseleteiről és hímzéseiről. A faluban sétálva találkozhat helyiekkel, akik hagyományos népviseletben járnak, és megcsodálhatja a gyönyörű hímzéseket, amelyek részei a magyar kulturális örökségnek.

Falumúzeum

A hagyományos magyar kultúra és folklór Hollókő szívügye. Ajánljuk családoknak a Falumúzeumot, ahol hagyományos népi mesterségeket gyakorló helyiekkel találkozhatnak, és kipróbálhatják ezeket a tevékenységeket. Rendszeresen rendeznek autentikus magyar tánc- és népzenei bemutatókat is.

Hollókői Vár és Öregfalu

A falu központjában magasodó Hollókői Vár az egyik leglátogatottabb látnivaló. A vár eredetileg a 13. században épült, és ma izgalmas múzeumként működik, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a középkor világába. Az Öregfalu pedig hagyományos parasztházakkal tűzdelt labirintussá formálódik, és őrzi az eredeti falu hangulatát.

Hollókő természeti értékei

A Hollókőt körülvevő vidék is bőséges természeti szépségeket kínál. A túrázás szerelmesei felkereshetik a Szépalma-völgyet vagy sétáljon a Cserhát hegységben. A túrázás és a természetjárás szerelmesei itt is megtalálják a számításaikat. A falut a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet veszi körül – gazdag és különleges vad, madár- és növényvilággal –, ideális helyszíne a kirándulásoknak. A falu környékén több tanösvény is várja a látogatókat.

Vártúra tanösvény
A 9 állomásból álló tanösvény az Ófaluból indul és vezet a várba, majd onnan a domb gerincén visszasétálva lehet eljutni az új látogatóközpont épületéhez, a nagy parkoló mellett. A mintegy 1,2 km hosszú, kényelmes sétaút a vár érintésével mutatja be a Hollókői Tájvédelmi Körzet terméstevédelmi és örökségi értékeit.

Holló Tanösvény
A 14 állomásból álló túraút a Vár-hegyet és az azt körülölelő hagyásfás legelőt járja be. a 4,5 km hosszú ösvényen a Cserhát jellemző típusos élőhelyeit ismerhetjük meg. A tanösvény keresztezi a Vártúra tanösvény útvonalát, mely visszavezet a várba, illetve az Ófaluba.

Hollókő tanösvény
Az Ófalutól nyugatra a rimóci út mellett található az ipoly Erdő Zrt. tanösvénye és erdei játszótere, tornapályája. A tanösvényre egy látványos, 30 m-es fahíd vezet át a völgyön.

Kertek-alja tanösvény
Az új, 2015-ben átadott hat állomásos tanösvény a Hollókői-patak völgyében, az Ófalu északi oldalán, az ide lefutó kertek végében halad végig. A tanösvény teljes egészében fapallókon, lépcsősorokon húzódik, az Ófaluban, a Kossuth és a Petőfi utca nyugati kereszteződésétől indul, lépcsőn megy le a völgybe, és a falu keleti végénél jön fel. A patak mentén hajdan kis tavakat ástak ki a hollókőiek, melyeket részben kenderáztatásra, részben ruháik mosására használtak. A kis tavak egy részét most visszaállítva láthatjuk, de eredeti szerepeket már nem töltik be, hanem vizes élőhelyekként az élővilág védelmét szolgálják. A tanösvényen a kertekben termesztett növényekbe ugyancsak bepillantást nyerhetünk.

impresszum  |   adatvédelmi irányelvek

Zöld Sziget Menedék 2023.