fbpx
Bazaltba zárt mesevilág

Nógrádi Geopark

Az első határon átnyúló geopark a világon, melynek célja, hogy az egykori szétszakadt nógrádi tájat a geoturizmus által támogatott komplex térségfejlesztés lehetőségeivel újraegyesítse.
A 1619 négyzetkilométer területű Novohrad-Nógrád Geopark 64 magyar és 28 szlovák település földtani, természeti, történeti és kulturális örökségét, valamint a palóc hagyományokat ápolja és bemutatja, megőrizve azokat. 

A geopark világelsőként hozta létre a nemzeti határokat átlépő geoturisztikai kezdeményezést, melynek célja, hogy a régiókban található természeti és kulturális értékeket határok nélkül összekapcsolja és megőrizze Európa kiemelt értékeként.
A Novohrad-Nógrád Geopark olyan földtani örökséggel rendelkezik, amely az utolsó 30 millió év Kárpát-medencei földtörténetét örökíti meg. Gazdag őslénytani lelőhelyek és különleges vulkáni formációk találhatók itt.
A geopark legnagyobb része a magyar oldalon található, és a földtani értékeinek gondnoka a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Az igazgatóság számos geoturisztikai helyszínt, például a Salgótarján – Baglyaskői Látogatóközpontot és az Európa Diplomás Ipolytarnóci Ősmaradványok Miocén Parkját is a geopark szolgálatába állított.

A nógrádi geopark története

2008-ban alakult a Novohrad-Nógrád Geopark, ahol az Ipolytarnóci Ősmaradványok egyedülálló földtani öröksége játszott központi szerepet. A geopark a világ első olyan határon átnyúló nemzetközi geoparkja lett, amely 2010-ben csatlakozott az Európai Geoparkok és a Globális Geoparkok Hálózataihoz.
A szakmai és társadalmi támogatottsággal rendelkező szlovák-magyar kezdeményezés az egykori Nógrád Vármegye történelmi részét öleli fel, és bemutatja a páratlan földtani és kulturális értékeket, tájat és közösségeket a határ mindkét oldaláról.
2009-ben alapított Nógrádi Geopark Egyesület aktívan részt vett a Novohrad-Nógrád Geopark 2010-es nemzetközi nevezésében, képviselői irányító szerepet töltöttek be. A társadalmi szervezet küldetésének megfelelően a geopark magyar oldalán található településeket, szociális csoportokat, értékeket védő szervezeteket, kutató egyetemeket és oktatási intézményeket, valamint a geoparkban érdekelt vállalkozásokat állítja a geoturizmus és örökségvédelem szolgálatába a térség környezeti jóléte érdekében. Az egyesület szívesen fogadja az új tagokat és támogatókat.
A geopark szimbóluma a Somoskői vár, amely a geopark területének lábánál található, ahol a trianoni határ átvágja.

A nógrádi geopark földtani öröksége

A geoparkon belül gazdag a földtani örökség, amely a 30 millió évig visszanyúló sekélytengeri üledékektől a holocén-pleisztocén kori szurdokokig terjed. A középkorban egyes üledékes kőzetekbe barlanglakásokat vájtak, például Kishartyán és Szentkút területén. A középkori várak a vulkáni kürtők tetején találhatók, és a kulturális értékek és földtani képződmények harmonikus kapcsolatban vannak.
A geoparkban található számos helyi védettségű földtani objektum mellett a világhírű ipolytarnóci őslénytani lelőhely is Európa Diplomás természetvédelmi területként került elismerésre. Több tájvédelmi körzet is megtalálható a geopark határain belül, és az Ipoly folyó egy szakasza is a terület része, amely Európai Uniós NATURA 2000 védelem alatt áll.
A terület gazdag kulturális értékekben is. Régészeti szempontból a Pilinyi kultúra, a szécsényi középkori városmag, és a végvárrendszer emelkedik ki. A néphagyományokat őrző helyek széles választékát kínálja, mint például a szentkúti búcsújáró hely, a palóc hagyományok, a gazdag néptánc kultúra, Hollókő Világörökségi Ófaluja és Kazár. Az új keletű, de híres Tari sztupa is a területen található, amelyet a Dalai láma szentelt fel, és amely a Kőrősi Csoma emlékházzal is büszkélkedhet.
A geoparkon belül már most is számos aktív földtani bemutatóhely és tanösvény található. A salgótarjáni Földalatti Bányamúzeum, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum, valamint a hollókői, salgói és somoskői várak már önmagukban is népszerű turisztikai célpontok.

impresszum  |   adatvédelmi irányelvek

Zöld Sziget Menedék 2023.