fbpx
Több, mint gondolnád

Salgótarján

Salgótarján, Magyarország északi részén fekvő város, amely a Nógrád megye székhelye. Salgótarján a Karancs, Medves és Cserhát hegyeinek találkozásánál fekszik, ahol a Tarján-patak és a Zagyva folyó vízgyűjtője alkotja a várost körülölelő „Y” alakú területet. Ez a völgy területe további kisebb völgykatlanokra tagolódik, amelyekben a városrészek találhatók, például Baglyasalja és Zagyvapálfalva. A város páratlan természeti szépséggel rendelkezik, lenyűgöző tájakat és kulturális értékeket kínál a látogatóknak. A város környezetében gyönyörű természeti tájak találhatók. A Cserhát hegység festői vidékei ideálisak túrázásra, kirándulásokra és természetjárásra.

Salgótarján látnivalói

Az egyik legfigyelemreméltóbb látnivaló a város körül a Salgó vára. A vár egy hatalmas bazalttömbre épült, és egykor a térség védelmét szolgálta. Ma a romok még mindig lenyűgözőek, és a kilátás a várból páratlan. A vár körül gyönyörű bazaltorgonák húzódnak, amelyek lenyűgöző természeti képződmények.
A Salgótarjáni Bányászati Múzeum kiállításaiban felfedezhetjük a város bányászati és ipartörténetét. A múzeum interaktív kiállításai érdekessé teszik a város történelmét.
A Palóc Múzeum Salgótarján népi örökségének és művészetének bemutatására specializálódott. A múzeumban izgalmas kiállításokat találhatunk, amelyek bemutatják a palóc kultúrát és hagyományokat. Az állandó kiállítás a 19. század utolsó harmadától mutatja be a vidék paraszti életmódját, az emberi élet három nagy fordulója: a születés, a házasság és a halál szokáskörének tárgyai és archív fotográfiák segítségével. A sokalakos jelenetekben gazdag tárlat a szokások, a néphit, a népi vallásosság mellett a tárgyalkotó népművészet emlékeinek megismerésére is lehetőséget ad.
Salgótarján változatos programokat és eseményeket is kínál az év során, beleértve a kulturális fesztiválokat, koncerteket és helyi ünnepeket.

impresszum  |   adatvédelmi irányelvek

Zöld Sziget Menedék 2023.