fbpx
Otthon a természetben

Szilvásvárad

A Szalajka-völgyben található a település egyik szimbóluma, a Fátyol-vízesés, továbbá a Szikla-forrás, az Istállós-kői-barlang (Ősemberbarlang), Felső-tó, pisztrángos tavak, Vadbemutató kert, Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, Szabadtéri Erdei Múzeum és Erdei Iskola, Kárpátok Őre és a Szalajka-forrás.

Szilvásváradi túrák

A völgyet bejárhatjuk gyalog, valamint a Szilvásváradi Állami Erdei Vasúton, de akár kerékpárral is. Számtalan turista- és kerékpárút indul a községből a Bükk irányába. A Bükk-fennsík, Bánkút, Három-kő, Tar-kő, Bél-kő, Jávorkút, Csipkéskút, de akár Eger és Miskolc is célba vehető.

Szilvásvárad ősemberbarlang

Az Ősemberbarlanghoz tanösvény vezet felfelé. A régészeti ásatások során az alábbi, jégkorszaki állatok csontjai kerültek elő: rénszarvas, barlangi medve, ősbölény, gyapjas mamut, barlangi oroszlán, farkas, barlangi hiéna, kőszáli kecske. Az itt talált két, csontból készült, kifúrt, zsinórra függeszthető amulett a világ legrégebbi ékszerei között van. Jelenlegi tudásunk szerint az íjhasználat legrégebbi nyomai a világon az itt előkerült apró csonthegyecskék.

Orbán-ház

A palóc népi építészet szép példája az Orbán-ház, mely ma helytörténeti, őstörténeti és néprajzi kiállításnak ad otthont. A falu központjában található épület 1880 körül épült, mint múzeumi kiállító hely pedig 1983-ban nyílt meg. Jelenleg az udvarában található az Archeopark, mely egy őstörténeti élménypark.

Lipicai ménes

A lipicai több mint 400 éves tenyésztői múlttal rendelkező lófajta, 1950-ben került a Bükk-fennsíkra, Csipkéskútra és Szilvásváradra. Az Állami Ménesgazdaság fő feladata a génmegőrzés, de szívesen látják a turistákat is. A Ménesudvarban található a Hajtókocsi Kiállítás, ill. a vendégek megtekinthetik a ménes életről szóló 20 perces kisfilmet, valamint a kiscsikókat is. A ménistállóban a gyönyörű fedezőmének, valamint egy Fajtatörténeti Kiállítás kapott helyett.

impresszum  |   adatvédelmi irányelvek

Zöld Sziget Menedék 2023.